Pragnę przedstawić Państwu sposoby przeliczania przebytego dystansu w danym czasu na śr. czas na kilometr.

Zdaję sobie sprawę, że w dzisiejszych czasach wykonują to za nas komputery, tablety i inne gadżety.

Nie zaszkodzi jednak przypomnieć sobie trochę podstawowej matematyki.

Dodatkowo pokażemy wzór obliczenia prędkości w km/h na podstawie czasu i dystansu 1km.

 

  •  Średni czas pokonania 1 kilometra na podstawie dystansu pokonanego w danym, określonym czasie czasie?

( w skrócie: ile mamy na kilometr, gdy cały dystans pokonaliśmy w xxx czasie )

 

Poniżej na przykład zie mojego ostatniego treningu:

 

Pokonałem dystans 5,58 km w czasie 34m:17s

 

Na początku zamieniamy minuty na sekundy:

34n x 60 = 2040 sekund

Dodajemy pozostałe sekundy

2040 + 17 s = 2057 sekund

Wynik dzielimy przez dystans:

2057 : 5,58 = 368,64

Wynik zamieniamy na minuty( a więc dzielimy przez 60:

368,64 : 60 = 6,14

Uzyskany cały wynik to minuty. Aby wyliczyć pozostałe sekundy  mnożymy liczby sekund w minucie, przez uzyskaną resztę:

60 x 0,14 = 8,4

 

Mój wynik na podstawie dystatny 5,58 km w czasie 34,17s to:

6min:08 sekund na 1 km



 

  • Prędkość w km/h na podstawie czasu przebiegnięcia 1 km

 

Na podstawie wyniku powyżej:

Przebiegłem 1 km w czasie 6min:08sek

Na początku przeliczamy min na sekundy:

6 min x 60 sek = 360 sek

Dodajemy pozostałe sekundy:

360 + 8 sek = 368 sekund

Teraz dzielimy ilość sekund w godzinie a więc 3600 przez uzyskany wcześniej wynik:

3600 : 368 = 9,78

Wynik zaokrąglamy do 1-go miejsca po przecinku.

Wychodzi na to, że biegłem z prędkością 9,7 km/h

 

Polecam przetestować na własnych wynikach z endomondo. Jeżeli nam się pokryje to moja matematyka nie poszła w las.

logonowe